27 August 2008

MUSIM ORANG KENDURI


Bila tiba masa cuti sekolah orang kampung sibuk kenduri walimatulurus. Boleh kata hari2 ada kenduri dan yang lebih meriah sehari ada 2-3 tempat kenduri. Bila cerita pasal kenduri walimatulurus selain pengantin... makanan juga menjadi bualan. Kalau pengantin sibuk dengan mak andam...orang kat dapur sebuk dengan juadah makanan. Kat kampung oleh kerana dah jemu dengan lauk pauk kenduri yang sepesen..ayam masak merah,daging kurma, dalca dan macam-macam lagi lauk yang biasa dihidangkan semasa kenduri walimatulurus mulalah timbul lauk-lauk yang sebelum nie dianggap malu untuk dihidangkan kepada para jemputan. Tapi jemu punya pasal dan tak nak membazir keluar bajek beli ayam dan daging malah-mahal akhirnya terbuang macam tu jer. Bukan tak ada orang datang kenduri tapi orang sekadar datang dan makan sesuap dua. Bayangkan kalau 14 hari cuti sekolah (2 minggu) dan sehari ada dua atau tiga majlis kenduri dan hidangannya ayam dan daging....silap-silap muka pun dah macam ayam dan daging....Kini lauk ikan kering, ulam, sambal belacan, ikan bakar, sambal udang dan lain-lain lauk-pauk makanan harian orang kampung lebih laris dan dijamah enak oleh para jemputan. Bukan saja kos menyediakannya murah tapi licin dan semuanya tercampak ke mulut bukan terbuang begitu saja. Tapi yang peliknya kos hantaran perkahwinan terus melambung....kalau tak ada RM8 ribu ke RM10 ribu jangan mimpi nak berumahtangga. Pelik macam-mana sekalipun itulah yang perlu dilalui.

No comments: